sâmbătă, 15 septembrie 2012

Conacul Ralli-Arbore (s.Dolna)

Probabil cea mai interesanta surpriza a acestei veri turistice o reprezinta s. Dolna, cu conacul boieresc al dinastiei Ralli-Arbore (sec.19). Aflat la 40 minute de Chisinau (55 km) pe traseul spre Nisporeni, in mijlocul codrilor, este practic necunoscut chiar si turistilor informati si experimentati de la noi. Se poate ajunge usor luand microbusul spre Nisporeni, din Gara Auto Centrala. Pretul 20 lei intr-o directie. 



Un sat, ca toate satele Basarabiei... parasit, cu drumuri distruse, si inecat in propriile griji cotidiene.
p.s: daca intrebati de lumea din sat, de conacul lui Ralli, nimeni nu stie despre cine vorbesti , in schimb conacul lui Puskin, stie orice copilandru :)





Practic fiecare casa are numarul de identificare si denumirea strazii pe poarta!  


Conacul se afla la intrarea in sat, are chiar si parcare gratis (goala mereu) :) Imi pare rau sa recunosc, dar ar trebui sa spunem un mare multumesc rusilor (Ambasadei F.Ruse si Lukoil), pentru ca acest monument arhitectural inca mai traieste si primeste vizitatori. Cum Ministerului Inculturii de la noi, li-e indiferent de soarta acestui conac, toate cheltuielile ce tin de salarizare, reconstructii, dezvoltare; si-au asumat-o rusii. Daca nu ar fi ei, demult in loc de conac, era sa fie o gropa de gunoi, sau un moloz de pietre. Intrarea in interiorul muzeului costa 3 lei (ridicol!), iar pe teritoriul conacului e gratis. 























In fata conacului, un mic parc cu terasa, mereu curat si ingrijit. Sunt chiar si cosuri de gunoi peste tot.


 Aflat in exil în Basarabia între anii 1820-1823, Puskin se împrietenește cu familia Ralli-Arbore, si isi petrece o vara pe aceste mosii. Anume aici se îndrăgostește de țiganca Zamfira, dupa care pleaca pe o saptamana sa traiasca in tabara tiganesca ce se ascundea in Codri, in apropierea satului. Pana la urma el pleaca, si pe ea o omoara cineva din ai lor :)






341 m. 

Un loc frumos. Merita ! Vizitati !