luni, 9 septembrie 2013

Cimitirele Chisinaului (Sfanta Treime)

Fostul cimitir al comunei Muncesti, astazi cimitirul Sfanta Treime (dupa numele bisericii) a Garii Feroviare. Se afla in apropierea Garii, vizavi de Palatul de Cultura al Feroviarilor (in spatele statiei peco-Petrom). Oficial cimitirul a inceput sa functioneze in anul 1869, odata cu ridicarea Bisericii "Sfanta Treime", dar de facto inca de la sf.sec.XVIII, ca cimitir al satului Muncesti.
Doar o mica parte din vechiul cimitir, se mai pastreaza si astazi, iar pe fostele morminte s-au ridicat blocuri de locuit, tot cu garajuri si terenuri de sport. Cu toate acestea, e practic unicul cimitir din Chisinau ce pastreaza cele mai vechi pietre funerare din piatra, cu forme autentice, ancestrale si traditionale romanesti/rusesti/iudaice. In cimitirul vechi, o buna parte a lui, era data pentru folosire comunitatii evreiesti din Chisinau, dar odata cu distrugerea cimitirului sub comunisti, mormintele evreiesti (iudaice/hasidice) au fost distruse in totalitate.

In prezent, cimitirul functioneaza ca unul obisnuit, si pentru o anumita taxa, se poate de ingropat pe oricine.Strabunelul Papuc Ghoerghe 
 

Familia Sofroni, 12 copii, nascuti intre anii 1933-1944, si toti morti in acelasi an, sau urmatorii doi.Niciun comentariu: