sâmbătă, 11 mai 2013

Marcauti (Nistru)

Avand 5 zile libere, si ca sa scapam de invazia gandacilor de colorado de 9 mai, am decis sa deschidem sezonul turistic cat mai departe de Chisinau.  Un loc perfect si linistit pentru calatorii se afla la numai 60 km de Chisinau, la Marcauti (jud. Criuleni), pe stancile Nistrului, in apropierea barajului de la Dubasari.
Transportul public circula mai rar spre Marcauti, asa ca va trebui sa luati transport spre Holercani, sau Molovata, si sa mergeti pe jos 1-5 km pana la sat.
Autobusul se porneste din Gara Auto Centrala, pretul biletului - 23/25 lei, intr-o directie. Un sat calm, evlavios, cu vin de casa foarte gustos ;) plin de locuri turistice interesante, care cu nimic nu sunt mai prejos decat Saharna, Tapova, sau chiar Orheiul Vechi.

Chiar la intrarea in sat, se observa 2 curgane vechi avand apr. 3 metri inaltime, transformate in teren agricol. Pe net scrie ca au 2000-2500 ani, facute de Daci, sau Tripolie-Cucuteni. Pe alt deal, la periferia satului, se gaseste multe ceramica din lut mediavala. Arheologic, satul e plin de comori.


Satul in mare parte e vechi si parasit, cu biserica inchisa, si chiar intr-o stare destul de jalnica. Oamenii cam starnii, si buni pe de alta. Apropo, satul e asezat pe o bogatie pe care nimeni nu o foloseste: izvoarele cu apa care curg la fiecare pas. Apa cristalina si foarte buna, care curge aiurea pe strazi si campii.



Martorii lui Ghimpu, si-au lasat amprenta ideologica, pe singur scranciob din sat. Jalnic. 

Un sat foarte religios, unde la fiecare colt de strada gasesti troite de diferite forme, si culori. Prima data in viata vad troite unde obligatoriu pe langa rastignire mai gasesti scari, ciocane si cleste.    



 Inaltimile pe care se afla satul, sunt un loc perfect pentru amatorii de planerism. Unde nu dai, peste tot zboara planeristii, deasupra satului si imprejurimilor. Pe langa planeristi, sunt multi vulturi :)


 -NA MOSKVU! a zis Igorash, vazand malul separatist :)))



 Satul e inconjurat ca o cetate de 2 defilee impenitrabile si pitoresti. Straniu, ca putini stiu de ele. Liber pot intra in circuitul turistic din Moldova. Daca as clasa Marcauti, dupa peisaje naturale, l-as clasa cu siguranta printre primii 5, dupa Rudi, Orheiul Vechi, Tapova/Saharna. Ceea ce mi-a placut aici, e ca aceste locuri, sunt izolate si destul de curate, avand multe locuri de campare cu cortul, unde te afli in siguranta. Gopnici si tarani cu aere de presedinti de kolhoz, nu am fost detectati.





Partizanii hipsteristi, isi faceau cu greu calea spre malul nistrului :)


















2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte frumos. Multumesc pentru fotografii.

Unknown spunea...

Adevărat că e o frumusețe de natură,batranul Nistru 🙂